Databases zijn onontbeerlijk voor de werking van een website of applicatie. Bij Carvelis maken we hoofdzakelijk gebruik van de volgende databases.

Microsoft SQL Server

SQL Server logoSQL Server is een van de bekendste databases op de markt. SQL Server is een relationale database, dat wil zeggen dat gegevens binnen de database een relatie met elkaar kunnen hebben, en die relatie wordt ook afgedwongen door de server. Op die manier wordt de integriteit van de database gewaarborgd. Wij gebruiken SQL Server o.a. bij Umbraco websites, en bij web applicaties waar transactionele integriteit van kritiek belang is.

SQL Server is ook beschikbaar als onderdeel van het Microsoft Azure cloud platform.

MongoDB

MongoDB logoMongoDB is een vrij nieuwe database. De database is document-geori├źnteerd. Dat wil zeggen dat data als documentstructuren in de database wordt opgeslagen, en niet in tabellen en rijen zoals bij een relationele database. Er is geen database-schema, er worden geen relaties binnen de database afgedwongen, en er is beperkte ondersteuning voor transacties. Het voordeel hiervan is dat de complexiteit van de database omlaag gaat, en de snelheid omhoog. MongoDB is met het ophalen en wegschrijven van gegevens vele malen sneller dan SQL Server.

Op dit moment ontwikkelen wij de meeste webapplicaties op basis van een MongoDB database, aangezien meestal geen noodzaak is voor de uitgebreidere functionaliteiten van SQL Server. MongoDB is uitermate geschikt voor de flexibele datastructuur van deze applicaties.

Voor een korte (technische) introductie van MongoDB, klik hier voor een PowerPoint presentatie.